Groningse mosterdsoep is een klassieker uit het noorden van Nederland. Deze romige, pittige soep is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook een heerlijke opwarmer tijdens koude dagen. Met grove Groninger mosterd, spekjes en een vleugje room maak je een soep die vol van smaak is en perfect past bij een gezellige maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 200 ml slagroom
- 4 eetlepels grove Groninger mosterd
- 100 g gerookte spekjes
- Verse bieslook, fijngehakt (optioneel, voor garnering)
- Peper en zout naar smaak
- Brood of stokbrood (optioneel, als bijgerecht)
Bereidingswijze
- Bak de spekjes krokant
Verhit een droge koekenpan en bak de spekjes goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en zet apart. Deze worden later gebruikt als topping. - Maak een roux
Smelt de boter in een soeppan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel. Laat de roux al roerend 2-3 minuten garen, zodat de bloem niet meer rauw smaakt. - Voeg de bouillon toe
Schenk de bouillon beetje bij beetje bij de roux en blijf goed roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. - Fruit de sjalotjes
Verhit ondertussen een klein beetje boter in een aparte pan en fruit de fijngesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg deze toe aan de soep. - Meng de mosterd en room
Roer de grove Groninger mosterd door de soep, gevolgd door de slagroom. Verwarm het geheel, maar laat het niet koken, zodat de room niet schift. Proef de soep en breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout. - Serveren
Schep de soep in kommen en garneer met de krokante spekjes en eventueel wat fijngehakte bieslook. Serveer met vers brood of stokbrood voor een complete maaltijd.
Tips en Variaties
- Vegetarische versie: Laat de spekjes weg of vervang ze door gebakken champignons.
- Extra pit: Voeg een snufje cayennepeper toe voor een pittigere soep.
- Glutenvrij: Vervang de bloem door een glutenvrije bloem of maïzena.
Groningse mosterdsoep is niet alleen een traktatie voor jezelf, maar ook een indrukwekkend gerecht om te serveren aan gasten. Eenvoudig te bereiden, maar met een rijke smaak die iedereen zal verrassen. Zet dit klassieke streekgerecht op tafel en proef de unieke smaak van Groningen!
1 gedachte over “Groningse Mosterdsoep: Een Recept voor Gezelligheid”